Pogosta vprašanja – FAQ

Kako izberemo primerno velikost zbiralnika?

 • 1000 l – 3500 l za zalivanje vrta
 • 5000 l za zalivanje vrta + pranje avtomobila + wc kotlički
 • 8000 l za zalivanje vrta+ pranje avtomobila + wc kotlički + pralni stroj
 • 12000 l za zalivanje vrta+ pranje avtomobila + wc kotlički + pralni stroj + pomivalni stroj
 • 20000 l za zalivanje vrta+ pranje avtomobila + wc kotlički + pralni stroj + pomivalni stroj + tuširanje

Kako vgradim zbiralnik?

Enostavna in poceni vgradnja v nekaj urah.izkopljemo jamo v katero položimo rezervoar ter ga povežemo s cevmi in zasipljemo s peskom (hkrati polnimo z vodo). zagotovljena je 100% vodotesnost. Navodila za vkop so na voljo pri zbiralnikih.

Kako vzdržujem in čistim zbiralnik?

Rezervoar ne potrebuje posebnega vzdrževanja, občasno očistimo filtre oz. peskolove.

Koliko privarčujem z zbiranjem deževnice?

Z zbiralnikom privarčujemo do 50€ mesečno. tudi pri uporabi vode so vedno bolj pomembni ukrepi, ki so prijazni okolju in naši denarnici. v preteklih letih je poraba vode na osebo vedno bolj rasla. trenutno znaša poraba vode na osebo okoli 150 litrov dnevno. pri tem pa gre večinoma za dragoceno pitno vodo. le 4-5% pitne vode se porabi za kuhanje in pitje. na primer: pri kopanju v kadi porabimo 3-kratno količino tople vode v primerjavi s prhanjem. z zbiralniki zmanjšamo porabo vode iz vodovoda ter tako privarčujemo pri stroških komunalnih dajatev (do 50 € mesečno – z zbiralniki deževnice zmanjšamo porabo vode iz vodovoda kar posledično pomeni manjši strošek komunalnega prispevka).

Kako prispevam k varovanju okolja z zbiranjem deževnice?

Za 98% naših potreb po vodi ne potrebujemo pitne vode. slovenija je obdarjena s kakovostno vodo, vendar pa okoli 98% naših potreb po vodi ne zahteva pitne vode (npr. splakovanje stranišča, pralni stroj, zalivanje vrta in zelenih površin, pranje avtomobila itd.) ena oseba bi na dan lahko prihranila okoli 100 l drage pitne vode in sicer tako, da bi jo nadomestila z deževnico.z zbiranjem deževnice prispevamo k varovanju okolja, saj se zmanjša poraba pitne vode. izboljšamo lastno oskrbo z vodo in zmanjšamo odvisnost od vodovoda. primerni predvsem za gospodinjstva, ki nimajo lastnega vodovoda.

Kako deluje čistilna napravo RoClean?

rocleanČistilno napravo krmili računalnik, kjer so vsi elementi elektronsko nadzorovani in morebitno nepravilno delovanje zaznajo avtomatično. Računalnik ima možnost nastavitve različnih režimov delovanja.

 1. Črpanje vode iz zbiralnika blata v aerator
 2. Odpadna komunalna voda priteče v ČN pod prostim padom ter se zbira v prvem prekatu (zbiralniku blata). Zbiralnik blata akumulira odpadno vodo, ki prihaja iz hiše.
 3. Aeracija v aeratorju
 4. Črpanje prečiščene vode iz ČN v iztok
 5. Črpanje usedenega blata iz aeratorja nazaj v zbiralnik blata

Kompresor je edini strojni element, ki dovaja zrak bakterijam, da preživijo in predelujejo odpadno vodo v čisto. Kompresor deluje tiho v povprečju 9 ur na dan.

Elektroniko namestimo v poseben prostor v hiši ali v zunanjo omarico, ki je vodotesna.

Mi zbiralnik zagotovi neodvisno oskrbo z vodo tudi v sušnih mesecih?

Zaloga vode – deževnica se lahko uporablja za vsa gospodinjska dela razen za pitje in pripravo hrane. po izračunih je prikazano, da se v gospodinjstvu porabi le 2% pitne vode za hrano in pijačo, za vse ostalo lahko uporabljano deževnico. deževnico lahko uporabljamo za zalivanje vrta, pranje perila, pranje avtomobila, pomivanje posode, spiranje stranišč. zbiralnik omogoča lastno zalogo vode in s tem zalivanje v sušnih mesecih, ko je prepovedana uporaba vode iz vodovodnega omrežja.

Ali je bolje prati perilo z deževnico?

Mehka voda – deževnica je mehka voda, saj ne vsebuje vodnega kamna in je zato zelo primerna za pranje perila.

Ali je bolje zalivati vrt z deževnico ali z vodo iz vodovoda?

Deževnica boljša za zalivanje – deževnica je bogata s hranljivimi snovmi in ne vsebuje klora, zato je primernejša za zalivanje rož in vrtnin.

Kakšna je kakovost zbiralnika in garancija?

Zbiralnik je 100% vodotesen. Odporen je na pritisk zemljine, Polietilen je UV stabilen in primeren tudi za pitno vodo. Zbiralnik je proizveden v skladu z evropskimi standardi in ISO 9001 in ISO 14000. Življenjska doba rezervoarja je 50 let. Garancija je 5 let.
Kakovost delovanja, dolga življenjska doba, zanesljivost in zaupanje. Roto je pionir na področju proizvodnje rezervoarjev v Sloveniji in Evropi. Rezervoarje vgrajujemo v 55 državah po vsem svetu. Vgrajenih je že preko 20.000 Roto rezervoarjev 500 do 50.000 l različnih tipov, greznic in čistilnih naprav.  Nagrada inštituta za gradbeništvo zrmk v 2009 potrjuje odličnost rezervoarja po oceni gradbene stroke. Tradicija in strokovnost. Podjetje Roto je slovenski proizvajalec plastičnih izdelkov z 45 letno tradicijo. Izdelki so plod lastnega znanja inženirjev in sodelovanja z inštituti ter natančnega dela preko 400 zaposlenih.  Izdelki so izdelani v skladu z EU standardi ISO 9001 in ekološkim standardom ISO 14000. Podjetje ima lastno proizvodnjo, lastni razvojni center (od ideje do izvedbe), lastno prodajno – potniško mrežo doma in po svetu, lasten transport. Podjetje Roto je prejemnik številnih priznanj kot so »Nagrada za izjemne gospodarske dosežke pri GZS«, okoljsko partnerstva, znak gostoljubnosti, znak kakovosti v graditeljstvu, itd.

Kakšen servis nudi ROTO?

24 urni servis strokovnega osebja – nudimo naslednje storitve:

 • povezovanje rezervoarjev,
 • vgradnja dodatnih delov,
 • dostava (tudi s dvigalom-hijapom) in vgradnja v jamo,
 • nadzor pri zakopu in
 • svetovanje na terenu.
 • izobraževanje uporabnika o vzdrževanju in pravilni uporabi rezervoarja,
 • organizacija oz nadzor vgradnje in vkopa.
 • servisni tel: 02/5252-173

Vzdrževanje čistilne naprave

Kako hitro lahko dobim zbiralnik in kako je z dostavo?

ROTO je slovenski proizvajalec z lastno logistiko. Izdelek vam dostavimo v 5-10 dneh na gradbišče ali ustrezno lokacijo.

Kakšno opremo potrebujem poleg zbiralnika?

ROTO nudi celovito rešitev zbiranja deževnice s sistemom filtriranja in izčrpavanja. Vsi deli so med seboj kompatibilni, kakovostni (npr. Grundfos črpalke) in hitro dobavljivi. Za zbiranje deževnice potrebujemo:

 1. Lovilno površino – streha ali naravni vir.
 2. Zbiralne cevi (žleb). deževnica se s strehe preko žlebov vodi do zbirne cevi, ki je povezana z zbiralnikom. zbirna cev mora biti dovolj velika, da lahko po njej odteče vsa prestrežna voda do peskolova in filtra.
 3. Peskolov, kjer se ločijo kamenčki, listje, pesek.
 4. Dovodno cev od peskolova v zbiralnik.
 5. Filter pogojuje varčno vzdrževanje, omogoča enostavno čiščenje brez stranskih učinkov, zahteva stalno intenzivno vzdrževanje, da se izognemo velikim izgubam vode. vsa voda, ki priteče s strehe v zbiralnik, se mora filtrirati, nadaljnja filtriranja niso več potrebna
 6. Zbiralnik iz polietilena. zbiralnik je lahko opremljen s finim filtrom, priključkom, prelivom, sesalnim priključkom, po potrebi s povezovalnimi cevmi za več rezervoarjev.

Kaj moram zagotoviti ob vkopu?

Ob zbiralniku zagotovimo:

 • samostojno odstranjevanje tujkov, ki so lažji od vode in plavajo na površini.
 • prost dostop do zbiralnika, enostavno čiščenje in poceni vzdrževanje.
 • pretok deževnice naj bo poniknjen v zemljišče (v tem primeru odpade kanalski priključek).
 • sistemsko ločimo zbrano vodo od pitne vode (vsi iztoki deževnice naj bodo posebej označeni).
 • izliv naj bo nad vodno gladino, nikoli v zbiralniku samem.
 • po potrebi omogočimo minimalni dotok pitne vode.
 • če želimo v hiši uporabljati deževnico, moramo zgraditi dva ločena vodovodna sistema.
 • sesalnio cev, če je črpalka v zgradbi.
 • tlačno črpalko.
 • za nemoten dovod deževnice do vseh porabnikov, v sistemu zagotovimo pravilen tlak: manjši hidrofor vgradimo pred rez-vodnim omrežjem. črpalka se vključi, kadar pade tlak v sistemu.
 • zaradi velike prisotnosti kisika v deževnici priporočamo cevi iz umetnih mas.
 • razdelilno omrežje.
 • iztok vode opremite z magnetnim ventilom, ki ga vodi nivojno stikalo v zbiralniku in se vklopi takrat, ko nivo doseže minimum. možno je tudi odpiranje in zapiranje ventila z roko.
 • iztočne armature.

Kaj moram zagotoviti pred izdobavo?

Naročnik se mora posvetovati s prodajalcem glede dodatnih priključkov, vtočne oz iztočne cevi ter vgradnje filtrov. s prodajalcem se posvetujte glede višine nasipanega materiala na rezervoar, definirajte povoznost ali pohodnost nad rezervoarjem, morebitno območje podtalnice oz polzečega terena.

Kaj lahko počnem z zbiralnikom po izteku njegove življenjske dobe?

Zbiralnik lahko 100% recikliramo. zbiralnik vrnete podjetju roto in pri nakupu novega prejmete 25% popusta.

Koliko kanalet potrebujemo?

V hiši namestimo toliko kanalet, koliko vertikalnih žlebov imamo.

Namen kanalete?

Kanaleta lahko služi kot umirjevalec vode.

Zbiranje deževnice?

Če zbiramo deževnico iz več žlebov, lahko cevi speljemo v en zbirni peskolov iz katerega potem napeljemo vodo v zbiralnik.

Vgradnja peskolova

Pri večjih objektih priporočamo vgradnjo večih peskolovov oz. lahko peskolov nadomesti kanaleto.

Kaj vsebuje profi vrtni komplet?

Komplet vsebuje tudi vrtni gardena jašek na katerega namestimo cev za zalivanje.

Črpalka

Črpalka je potopna in vodno hlajena.

Katera velikost ponikovalnega jaška je primerena za 5000 l rezervoar?

Za 5000 l rezervoar je primeren ponikovalni jašek velikosti 1000 x 2000mm.

Vgradnja povoznega pokrova

Polietilenski pokrov vgradimo v pohodne površine. Kadar želimo pozvoznost s tovornimi vozili, namestimo litoželezne pokrove z betonskim vencem oz. armirano betonsko ploščo.

Kako zavarujemo odprtino v rezervoar?

Pokrov lahko pritrdimo z dvema vijakoma in tako zavarujemo odprtino v rezervoar pred otroki.

Kako lahko prečistimo vodo?

Vodo lahko prečistimo tudi preden priteče v zbiralnik tako, da jo speljemo skozi paskolov oz. peskolov s sitom za listje.

Še vedno niste našli odgovora ?

Konktaktirajte naše svetovalce.

080 22 52

Pokličite nas lahko tudi na brezplačno telefonsko številki kjer vam bodo svetovali naši svetovalci.